top of page
danceinnout.png

SPEKTAKL

Studio za suvremeni ples

18.10.2020. u 17:00h 

Igralište Elipsa

(ulica Izidora Kršnjavog)

120970631_3396996600367967_2892214443633

Nova predstava Studija za suvremeni ples “SPEKTAKL”, u koreografiji Irme Omerzo, preispituje nasljeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih “spektakularnih” koreografija, u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti. “SPEKTAKL” u tom smislu negira tradicionalne protokole spektakularnosti koja inzistira na uniformnosti, zamjenjujući je pritom isticanjem potencijala bivanja zajedno na načine koji afirmiraju i samostalnost u tom zajedništvu.

 

Koreografkinja: Irma Omerzo
Asistentica koregrafkinji: Dina Ekštajn
Izvode: Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Tea Maršanić
Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Glazba: Stanislav Kovačić
Scenografija: Vanja Magić
Kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Produkcija: Studio za suvremeni ples (SSP)
Fotografije: Jasenko Rasol
Producenti: Tena Bošnjaković, Ivan Mrđen

 

Produkcija: SSP uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

PORTRETI

Zadarski plesni ansambl

21.10.2020. u 20:00h 

Hala V

IMG_4587.jpeg

«Portreti» su rezultat presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastitog poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti inspirirani slikom, riječi, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom, ili jednostavno uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava s vremenom, stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju individualni portreti kojima izvođačice ističu vlastiti značaj i interpretaciju u prvi plan. Portreti su, stoga, poigravanje između pet različitih iskustava, individua i pozadina, pokušaji ukalupljivanja u zajednički format te istovremenog naglašavanja vrijednosti zajedničkog procesa koji je prožet uspostavljanjem odnosa naizgled nespojivih slika i individua. 

 

Koreografija: Aleksandra Janeva Imfeld, u suradnji s plesačicama: Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Josipa Štulić

Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić

Oblikovanje zvuka: Miro Manojlović

Kostimografija i scenografija: autorski tim

Produkcija: Zadarski plesni ansambl

Gostovanje predstave realizirano je u suradnji s plesnim centrom Tala i Platforma hr.

Festival Dance INN 2020. sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i Zaklade Kultura Nova. 

715px-Ministry_of_Culture_(Croatia)_Logo
zKn_grayscale.jpg

Dance Inn je mini festival fokusiran na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art. Festival je zamišljen kao međunarodno tematsko okupljanje u organizaciji kazališne skupine de facto. Prva edicija festivala održana je 2017. godine. Koncept festivala osmislio je Saša Božić koji je i umjetnički direktor festivala. Dance Inn predstavlja inovaciju u shvaćanju festivalske ponude u Zagrebu i Hrvatskoj. Kroz pop up formu festivala udružujemo se s različitim umjetnicima, umjetničkim kolektivima, institucijama i prostorima kako bi i dubinski i horizontalno obuhvatio širu kulturnu zajednicu u kratkom vremenskom trajanju. U 2019. godini organiziramo 3 edicije festivala: Dance Inn Spring, Dance Inn Autumn i Dance Inn Winter.

U 2020. godini organiziramo 3 edicije festivala Dance INN OUTside, Dance INN/OUT i Dance INN ONline, a koji će predstaviti hrvatske umjetnike. 

bottom of page